12 otázok, ktoré preveria Vaše znalosti v oblasti výživy

 

 

1 Koľko kalórii obsahuje 1 gram sacharidov?

A) 4

B) 5

C) 6

 

2 Čo sú to aminokyseliny?

A) Doplnok výživy používaný výhradne športovcami

B) Stavebná jednotka bielkovín

C) Esenciálne tuky

 

3 Koľko kalórii obsahuje 1 gram tuku?

A) 7

B) 8

C) 9

 

4 Čo sú to omega-3 mastné kyseliny?

A) Tráviace enzýmy pre vstrebávanie bielkovín

B) Stavebné jednotky tukov, ktoré musíme prijímať v strave, lebo telo si ich nedokáže vytvoriť

C) Sú to oleje vhodné na použitie pri varení vo vysokých teplotách

 

5 Koľko kalórii obsahuje 1 gram bielkovín?

A) 2

B) 4

C) 6

 

6 Na čo je dôležitý vitamín A

A) Kosti

B) Vlasy

C) Zrak

 

7 Koľko kalórii obsahuje 1 gram alkoholu?

A) 7

B) 8

C) 9

 

8 Na čo slúži vláknina?

A) Zdroj energie pre telo

B) Dobré trávenie

C) Budovanie nových buniek a tkanív

 

9 Aký kalorický deficit je potrebný pre schudnutie 1kg tuku?

A) 4200 kalórii

B) 5600 kalórii

C) 7700 kalórii

 

10 Ktorá zelenina obsahuje najväčšie množstvo vápnika?

A) Zemiaky

B) Kapusta

C) Špenát

 

11 Koľko poznáme esencialnych aminokyselín, ktoré si telo nevie vytvoriť a musíme ich prijímať vo výžive?

A) 5

B) 10

C) 15

 

12 Ryža je hlavným zdrojom

A) Bielkovín

B) Tukov

C) Sacharidov

 

 

 

 

Správne odpovede: 1A, 2B, 3C, 4B, 5B, 6C, 7A, 8B, 9C, 10C, 11B, 12C

 

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií tu.